Vekna “sava” 55 dinara

Bez autora
Feb 22 2011

Vodeći industrijski proizvođači hleba, „Klas“ i Beogradska pekarska industrija, podigli su cenu hleba za 25 odsto! Vekna „save“ od 500 grama umesto 44 sada je u maloprodaji iznosi 55 dinara i za četvrtinu je skuplja. Glavni razlog je poskupljenje osnovne sirovine pšenice, koja dostiže 29 dinara za kilogram, a time i brašna, kao i sve većih izdataka zbog skupljih energenata. Hleb je poskupeo zbog skoka cene brašna, ali i drugih troškova proizvodnje. Pojedine zanatske pekare još su pre mesec dana korigovale svoje cenovnike. Vekna belog hleba od pola kilograma već je poskupela u mnogim novosadskim pekarama za više od 30 odsto i u nekim dostiže i 60 dinara. Međutim, u unutrašnjosti i posle nedavnog poskupljenja, cene su daleko niže od najavljenog nivoa poskupljenja. Cena hleba od brašna T-500 u Srbiji trenutno iznosi od 38 do 55, mada ima i pekara koje tu vrstu vekni prodaju i po 28 dinara.

Vekna “sava” 55 dinaraVodeći industrijski proizvođači hleba, „Klas“ i Beogradska pekarska industrija, podigli su cenu hleba za 25 odsto!

Vekna „save“ od 500 grama umesto 44 sada je u maloprodaji iznosi 55 dinara i za četvrtinu je skuplja.

Glavni razlog, kako kažu proizvođači je poskupljenje osnovne sirovine pšenice, koja dostiže 29 dinara za kilogram, a time i brašna, kao i sve većih izdataka zbog skupljih energenata.

- Hleb je poskupeo zbog skoka cene brašna, ali i drugih troškova proizvodnje - kažu u „Klasu“ i BPI.

Pojedine zanatske pekare još su pre mesec dana korigovale svoje cenovnike. Vekna belog hleba od pola kilograma već je poskupela u mnogim novosadskim pekarama za više od 30 odsto i u nekim dostiže i 60 dinara. Međutim, u unutrašnjosti i posle nedavnog poskupljenja, cene su daleko niže od najavljenog nivoa poskupljenja. Cena hleba od brašna T-500 u Srbiji trenutno iznosi od 38 do 55, mada ima i pekara koje tu vrstu vekni prodaju i po 28 dinara.

- Poskupljenje hleba moglo bi da se odloži ukoliko se produži važenje uredbe o pozajmici pšenice iz Robnih rezervi, kako bi cena tog hleba i dalje ostala na nivou od 44 dinara - ističe Zoran Pralica, predsednik Unije pekara i dodaje da je za sredu dogovoren sastanak u Republičkim robnim rezervama.

Prilagođavanje

Usled povećanja cena sirovina, pre svega brašna, kao i troškova komunalija, a prateći svetski tržišni trend u nekoliko proteklih nedelja, počeli smo da prilagođavamo cenu svog standardnog hleba - rekao je za „Novosti“ Nuri Šahid, generalni direktor KLAS i BPI.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik